Emprendre és, amb tota seguretat, una de les decisions més importants en la vida d’una persona. És prendre la decisió de convertir una idea o una simple il·lusió en el teu camí de futur.
És cert que es parla molt, especialment des de fa uns anys, d’emprenedoria. En part es deu a la necessitat de buscar sortides davant d’una complicada situació que travessem des de fa anys. En part, l’era digital i les noves tecnologies han obert nous camins i possibilitats a aquells que han sabut detectar-les i aprofitar-les.
Però emprendre no és una cosa que es pugui prendre a la lleugera. I no totes les idees o il·lusions tenen capacitat per convertir-se en negocis rendibles. Així és que, el millor és rebutjar la idea de llançar-se a la piscina esperant que si no hi ha aigua s’ompli quan ens llancem i comprovem que hi ha profunditat suficient. O el que és el mateix, analitzar prèviament si hi ha una veritable necessitat en el mercat perquè el teu producte o servei sigui vendible i si disposes dels recursos per satisfer-la.
Si aquest anàlisi dóna com a resultat un sí, és moment d’emprendre. Comença a elaborar el teu pla de negocis i, t’aconsello a més tenir en compte el que considero les 8 claus fonamentals per emprendre amb èxit:
- Dominar l’especialitat
És molt important perquè un projecte funcioni que el líder del projecte conegui l’especialitat, si pot ser, que sigui un expert en la matèria. Només de l’observació acurada del sector es poden treure bones idees, estar preparat és imprescindible
Per tant, centra’t en el teu sector o especialitat. Analitza l’oferta que ja existeix i en base a això desenvolupa el teu avantatge únic de compra, el que s’anomena, “order winner”
- Passió
La teva empresa o projecte serà una cosa que et reclamarà moltes hores, així que millor un negoci que t’agradi, que t’entusiasmi, en un sector que t’apassioni. La passió és el motor que ens permet seguir endavant quan les coses no acaben de rutllar.
- Desenvolupa el teu model de negoci
És molt important que definim prèviament quin serà el nostre model econòmic (ingressos, clients, preu, dia de pagament, costos variable i fixos) així como una cosa que molt cops no es fa bé, el model financer (inversió en circulant: estocs, clients, inversions i finançament). Una errada comú de molts emprenedors és oblidar la inversió en circulant necessària, les empreses normalment moren per manca de circulant, per no tindre diners líquids per poder pagar als treballadors, proveïdors, seguretat social, etc.
Es molt important definir el finançament total que necessitaràs, incloent el circulant necessari. En aquest sentit, es bo practicar el bootstraping. Bootstraping és un terme anglès que s’utilitza per referir-se a una cosa que es comença sense recursos o, si no, amb molt pocs recursos. Si ho portem al terreny dels negocis significa exercir alguna activitat emprenedora amb poc o cap capital, utilitzant només els mitjans que es tenen a l’abast (un local o un garatge, un telèfon, un ordinador, etc.). Quan menys finançament necessitem, millor.
- No allargar els processos en excés
Esperar a tenir un producte o servei totalment perfecte no és bona idea. Quan sigui viable, llança’l. Sortir al mercat et permetrà saber si el que ofereixes realment interessa, el que pots millorar, canviar, etc.
- Crear aliances estratègiques
Aquest camí no serà fàcil, per això, fer-lo acompanyat serà millor. Busca socis que comptin amb habilitats o recursos que et siguin d’ajuda, que et permetin compensar mancances, etc.
No es tracta d’aliar-te amb qualsevol, analitza el que ofereixes, fins on vols arribar, com ho vols aconseguir, què necessites. Només si identifiques quines són les teves fortaleses i quines les teves debilitats podràs determinar si el que necessites en un soci tecnològic, un inversor, un distribuïdor, etc.
- Emprendre amb èxit implica buscar clients
Emprendre exigeix a qualsevol emprenedor que gran part de les seves energies es destinin a buscar clients. Obsessionar-se amb obtenir fons d’inversió o qualsevol tipus de finançament no és bona idea. Per descomptat que aprofitar l’ecosistema emprenedor (ajudes i oportunitats de grans empreses, inversors i administracions públiques) poden suposar de gran ajuda, donar un impuls al teu negoci. Si arriba o és possible, bé. Però si no, la teva idea ha de seguir sent viable i rendible i això només és possible si tens clients.
- Open Innovation
Per molt bona que sigui la teva idea, no la tanquis ni amaguis. Al contrari, som a l’era de l’Open Innovation, ensenya a quants més millor el teu projecte, ensenya´l al món. Com més el coneguin, millor. Si saps aprofitar les opinions dels altres, aconseguiràs poderoses eines d’ajuda.
- Una imatge val més que mil paraules
Si el teu producte o servei és molt bo però la teva imatge no és capaç de transmetre-ho, tens un gran problema. La imatge de la teva marca, tant a nivell online com offline, és fonamental per a l’èxit del teu negoci.
Per acabar, et recomano armar-te de valor. Per afrontar cada repte o obstacle que es presenti i per saber plantar cara al fracàs. Un emprenedor ha de saber que el fracàs pot ser el principi de l’èxit, l’oportunitat de començar de nou amb més intel·ligència.