La logística està en plena evolució, després de l’acceleració digital que estem vivint s’han vist grans millores incrementals en el sector. No obstant això, encara queda un gran camí per a eliminar moltes ineficiències que continuen creant impacte negatiu econòmic, ambiental i social.
Podem veure com els costos de transport continuen augmentant, superant els estalvis obtinguts per mitjà de la millora de l’eficiència en altres parts de la cadena de subministrament. Veiem com la sostenibilitat és la preocupació central de la transformació logística, buscant l’efectivitat del transport, el qual es coneix com un dels majors contribuents a les emissions de gas d’efecte hivernacle.
Physical Internet, persegueix ser l’alternativa que transformarà la logística mundial per a crear una xarxa universal per al transport i gestió de productes físics. El seu desenvolupament té el poder de frenar, i fins i tot solucionar reptes logístics que afecten la cadena de subministrament, com:
- La subutilització del transport: La capacitat de transport en vagons de càrrega, camions i contenidors no s’utilitza adequadament, es funciona a mitja capacitat. Això es deu en gran manera a l’ús d’uns embalatges ineficients i sense estandardització.
- Els retorns buits: Els operadors de transport no aprofiten sempre les oportunitats del transport del retorn. Una quarta part de tots els transports de viatges en carretera, es realitzen sense càrrega.
- Ineficiències en l’emmagatzematge i la distribució: Sovint poden estar mal aprofitats o usats de manera ineficient durant gran part de l’any a causa de l’estacionalitat de productes i de mercats.
- El domini del transport per carretera: Fins i tot quan sabem el gran cost ambiental. En el 2019, representava el 76,3% del transport de mercaderies. S’espera que continuï creixent un 3% més fins a 2025. Les ineficiències operatives deixen fora a altres opcions més desitjables com el ferrocarril. El transport ferroviari és quatre vegades més eficient que els camions, si optéssim per aquesta alternativa reduiria els gasos d’efecte hivernacle un 75%.
- La ineficiència del Last-Mille Delivery: Sobretot en àrees urbanes. Al voltant del 40% dels costos de transport en els quals incorre un producte es reporten a l’última milla i la logística és responsable del 70% del trànsit urbà. A més, aquest transport no para d’augmentar.
Els punts anteriors representen àrees problemàtiques, on la innovació i la tecnologia busquen l’evolució per a solucionar-les. Per això, nous enfocaments i conceptes innovadors en logística i el transport de mercaderies com el Physical Internet, són vitals per a la transformació que necessita el sector logístic.
- The Physical Internet: Interconnected logistics networks, sharing assets and capabilities
Què és el Physical Internet (PI o π ) i en què beneficia a la logística?
Physical Internet és un desenvolupament basat en la filosofia dels protocols d’Internet en els quals el sistema organitza i realitza automàticament el moviment de paquets (dades i béns) d’un remitent a un receptor. Això permet un ús òptim de la capacitat disponible de la xarxa sense cap intervenció humana.
La seva organització està orientada a centres multimodals (hubs). Això es refereix al fet que els enviaments es dirigeixen al centre més pròxim i després es transporten de manera global i òptima al següent centre per a assegurar l’eficiència. Utilitzant per a la mobilitat de béns físics exclusivament contenidors intel·ligents i modulars.
La capacitat de predicció per mitjà de dades fa que els transbordaments es realitzin automàticament, creant espais d’espera molt més curts. Mentre que les distàncies entre centres es trien optimitzant l’equilibri entre els costos de transbordament i la utilització òptima de la capacitat del vehicle. Tot aquest sistema proveeix als carregadors i proveïdors de serveis logístics de informació a temps real sobre el transport de càrrega i l’hora prevista d’arribada.
Una dels grans avantatges del Physical Internet és que pot significar reduccions en temps i cost de transport. Oferint millores significatives en l’agilitat, robustesa, resiliència i petjada ambiental de les cadenes de subministrament.
Però encara existeixen obstacles que dificulten l’experimentació i desenvolupament del procés. Un dels problemes més importants és la falta d’eines i processos adoptats universalment. Per a crear aquesta xarxa globalment interconnectada, no sols ha de ser tècnicament factible i econòmicament rendible, ha de generar confiança i consens sobre el seu disseny i funcionament, així com la disponibilitat de les empreses logístiques de tot el món per a la seva implementació.
- La Plataforma Tecnològica Europea ALICE (www.etp-alice.eu) està creada per a desenvolupar una estratègia integral per a la recerca, la innovació i el desplegament en el mercat de la logística i la innovació en la gestió de la cadena de subministrament a Europa. Centrada en la creació de nous conceptes en els quals una major col·laboració i coordinació eventualment donarà com a resultat el Physical Internet, on es duu a terme una col·laboració completa de la cadena de subministrament horitzontal i vertical.
Digitació i Estandardització per mitjà de π-containers.
Per a crear una xarxa d’aquest tipus, el primer pas és digitalitzar tota la informació disponible. Moltes empreses de logística ja ho han fet, o estan en el procés, deixant enrere els processos manuals i confiant en l’anàlisi de dades.
Aquest últim punt, és clau per a l’èxit en el Physical Internet, per a obtenir informació en temps real durant tot el procés. L’analítica de dades a temps real sumada a la tecnologia de Bessons Digitals (Digital Twins) tindria la possibilitat de brindar actualitzacions i detalls rellevants de la càrrega i el producte. Això permetria assegurar disponibilitats òptimes i modes de transport adequats, per a generar un procés ràpid, de confiança i automàtic.
La base de la visió en el Physical Internet està centrada en l’estandardització dels contenidors físics i de les operacions a nivell global. Un dels punts més importants de l’estandardització és el contenidor. Per a això es proposa la creació dels π-containers.
Els π-containers són la solució per a estandarditzar i convertir al contenidor en un objecte intel·ligent. L’objectiu és que els proveïdors logístics puguin transportar productes físics per mitjà d’una xarxa de contenidors connectats. Que poden moure’s per modes de π-transport diferents, ja siguin carreteres, ferrocarrils, vies navegables interiors, aire, etc., segons les necessitats i l’optimització de la càrrega. Aquests π-containers són controlats per centres de distribució, entre π-nodes, que permeten que la càrrega canviï entre diferents vehicles o modes de transport.
Font: https://hal-mines-paristech.archives-ouvertes.fr/hal-01487239/document
Es busca que aquest funcionament sigui el mateix per a tota la logística global, sent aquest el seu major avantatge. Els protocols i estàndards universals garantirien que la càrrega de diferents orígens a tot el món pugui lliurar-se a través i cap a qualsevol altre lloc de manera sistèmica, òptima i controlada.
El paper de Blockchain, IoT i la computació quàntica en el Physical Internet
Blockchain i IoT poden resultar una poderosa combinació per al desenvolupament del Physical Internet. La seva aplicació conjuntament amb els Bessons Digitals, pot aconseguir crear un procés més segur, transparent i universal. Vegem alguns avantatges:
Supervisió i seguiment continu: Blockchain rastreja les transaccions de dades entre parells dins de la cadena. Per a totes les parts connectades a la xarxa IoT, els registres de blockchain poden rastrejar de manera confiable qualsevol anomalia, fugida/robatori de dades, talls de xarxa, etc., i prendre accions a temps.
Seguretat: Els Smart Contracts permeten la transparència per a realitzar transaccions segures. Alhora que els sòlids estàndards de xifratge de Blockchain brinden una capa addicional a la seguretat de les dades IoT, la qual cosa dificulta que es generin amenaces.
La combinació entre blockchain i IoT pot brindar la seguretat i transparència a tota la cadena de subministrament per aconseguir l’objectiu de crear una cadena global connectada.
Això conduirà a una major eficiència i valor per a totes les parts involucrades amb una duplicació de dades reduïda, un temps de transacció accelerat i zero errors de dades. D’altra banda, els sensors IoT integrats en camions, paquets de càrrega, etc., permeten una visibilitat extrem a extrem i faciliten l’optimització de rutes en temps real i la comunicació entre diverses parts dispars de la cadena de subministrament.
Capacitat de càlcul: Una solució global i complexa com el Physical Internet necessita poder processar en temps real un volum ingent de dades. És aquí on apareix la Computació quàntica com a element clau per a poder fer eficient aquest procés.
L’objectiu europeu per al 2030 és que el Physical Internet substitueixi els models logístics tradicionals creant una xarxa europea estandarditzada i intel·ligent. S’estima que això estarà en ple funcionament per a 2040.
Physical Internet aconseguirà transposar de manera conceptual la transferència de dades als procediments de transport logístics físics. Creant una xarxa global amb el poder d’integrar tots els sistemes logístics, garantint un flux continu i universal. Aquest és el futur de la logística, on totes les accions que realitzem ara donaran fruit a una logística sostenible sense barreres.