La tecnologia ha avançat a nivell vertiginós provocant canvis espectaculars en pràcticament totes les indústries. No obstant això, si parlem de transport, o més aviat de carreteres, aquests avenços no s’han notat tant i, llevat d’excepcions, les nostres carreteres avui són molt similars a les carreteres per les quals circulàvem fa una dècada. Malgrat les enormes extensions que ocupen, pràcticament en tot el món, les carreteres, autopistes i autovies compten amb un potencial desaprofitat.
Però, que encara no s’hagin aplicat o posat en pràctica no vol dir que no s’estigui investigant i desenvolupant tecnologies dissenyades per fer més eficients, còmodes i segures les vies. De fet, són molts els projectes, alguns finalitzats i molts altres en fase de desenvolupament, que obren un món de possibilitats i ens permeten fer-nos una idea de com seran les carreteres per les que circularem en un futur proper.
Respectuoses amb el medi ambient i capaces de autoabastir-se
En aquest sentit, són molts els projectes, iniciatives i prototips …
A Holanda, per exemple, s’ha realitzat un projecte de prova que proposa convertir les carreteres en superfícies generadores d’energia. La idea es aconseguir la substitució de les carreteres asfaltades convencionals, per un nou compost capaç entre altres moltes coses, de captar l’energia del sol i convertir-la en electricitat. Les plaques solars estan cobertes per materials molt resistents, aquest fet fa viable que per sobre i circulin cotxes, alhora que permet capturar l’energia del sol. Però més enllà d’aspectes ecològics, aquesta opció pot resultar més rendible, s’estima que aquest tipus de carreteres tenen un vida útil de 20 anys i trigaríem 15 anys a amortitzar-les gràcies a l’energia que generaríem. Aquest fet es pot aconseguir quan es superi la fase de proves i es puguin realitzar produccions massives.
Altres projectes proposen també solucions que permeten aprofitar l’energia solar del dia per abastir els fanals que il·luminen les carreteres durant la nit.
Alguns van més enllà i han creat sistemes amb sensors que aplicats als fanals, fan que s’encenguin només quan detecten la presència d’un vehicle. Així, l’energia es pot economitzar al màxim, utilitzant-la només quan realment és necessari perquè hi ha usuaris utilitzant la via.
Però no només la llum solar pot ser aprofitada a les carreteres per generar energia, una companyia israeliana ha creat un sistema basat en un compost per vidres que, incrustats a l’asfalt, són capaços de generar energia a través de la pressió que exerceixen els vehicles tot passant sobre ells.
Fins i tot el vent produït per la velocitat dels vehicles es pot aprofitar gràcies a petites turbines situades en els laterals i mitjanes de les carreteres.
Com veieu, hi ha tot un ventall de tecnologies en desenvolupament que tenen com a fi aconseguir que les nostres carreteres es converteixin en sistemes generadors d’energia i que puguin autoabastir-se. Podríem parlar de “carreteres intel·ligents”.
Més segures
Per tal d’augmentar la seguretat de les nostres carreteres hi ha un conjunt d’iniciatives que s’estan provant i que en breu veurem implementades.
Eliminar el gel és un dels grans reptes a les carreteres. Una de les propostes en aquest sentit és aprofitar l’energia solar per emprar-la per desfer el gel, convertint les carreteres en més segures.
La pintura termodinàmica és, probablement, una de les realitats que més aviat veurem a les carreteres i que consisteixen, a grans trets, en crear noves marques vials que canvien de color segons canvia la temperatura ambiental, seria la pròpia carretera la que avisaria als conductors del risc que comportaria circular-hi tot canviant el color de les marques vials.
A tot l’anterior si suma el compromís de moltes companyies automobilístiques en dotar els seus vehicles de noves tecnologies que permeten una major seguretat, eficiència i comoditat.