Les noves tecnologies han suposat un canvi impressionant en els últims anys. I, sobretot, han fet possible una nova revolució industrial, l’anomenada quarta revolució industrial, la digitalització massiva de processos i serveis.
Moltes de les pel·lícules futuristes que vèiem fa tot just alguns anys amb incredulitat van resultar ser el vaticini del que avui és el nostre dia a dia, o del que serà pròximament. Tal i com va passar amb Jules Verne fa més de 150 anys, ara ens passa amb pel·lícules com Blade Runner o Akira, esperem però que es millorin determinades coses que hi passen.
Què pensaries si et digués que el futur passa per ciutats intel·ligents amb les què podrem interactuar? Però no només això, parlo d’un futur proper, ja que aquest tipus de ciutats, que actuen més com un organisme viu que com un conjunt d’edificis de ciment i acer, ja s’estan construint; Masdar, a Abu Dhabi, és un exemple.
Tot passarà per la xarxa. Sí, internet ha arribat per canviar el món. Literalment.
Xarxa elèctrica, canonades … tot estarà connectat. Els vehicles conduiran sols. Els carrers, els senyals, les botigues, els edificis … tot serà intel·ligent i respondrà a les nostres necessitats. Unes necessitats que hem tingut sempre; el motiu pel qual no s’han pogut construir abans aquest tipus de ciutats és perquè no teníem la capacitat de gestionar adequadament les dades, però ara sí les tenim. Les tècniques de tractament massiu de dades, el famós big data, ens ho permet.
Un tendència ecològica
Intel·ligents i sostenibles, aquesta és la tendència de les noves ciutats.
Les solucions sostenibles no només segueixen sent de vital importància en les ciutats i edificacions, sinó que, davant la ciutat del futur, deixen de ser solucions independents per passar a formar part d’un sistema digital integrat.
Ja hem parlat abans al blog de carreteres que aprofiten l’energia solar per autoproveïr la seva il·luminació, o de carreteres que converteixen l’aire que generen els cotxes al passar en energia.
==> Tecnologies que faran carreteres més segures, còmodes i eficients <==
El mateix passa amb edificis, per exemple, que seran capaços, mitjançant el big data, de saber quan es produeix una major demanda d’electricitat i emmagatzemar-la per al seu ús quan en falti, detectar estats d’emergència, gestionar de forma eficient l’aigua, etc. La gestió eficient de l’aigua i de l’energia són els elements claus en les ciutats del futur, si volem que siguin sostenibles i autoproveïdes.
El trànsit
Un dels grans problemes de les ciutats és el trànsit. I també un dels grans problemes per tindre una logística eficient. Es prioritari treure usuaris de la carretera, augmentar l’ús del transport púbic i prioritzar usos de transport de mercaderies. Per criteris d’eficiència i mediambientals ens cal fomentar per exemple els metros o els trens de rodalies que tenen una capacitat de 20.000 persones/hora enfront del turisme que en el millor del casos arriba a 1.200 persones/hora i contamina 5 vegades menys per passatger que el vehicle privat.
A més, avui, amb la gran quantitat de dades que podem manejar gràcies a les noves tecnologies, és possible predir aquells llocs en què hi haurà congestió de trànsit. És un important avanç. No obstant això, el que encara no podem és descongestionar els carrers de les ciutats quan es col·lapsen.
Companyies com Waze, ara propietat del gegant Google, treballen en aquest sentit.
Pels que no la coneixeu, Waze és una aplicació social de trànsit automotor en temps real i navegació assistida que demana als ciutadans ajuda per resoldre el gran problema del trànsit. Les dades reals enviades pels seus usuaris, permeten a l’aplicació generar un mapa de les condicions en temps real. Sorprenentment, en països com Israel, s’ha comprovat que quan el servei no està disponible, es genera major caos.
Quan tindrem ciutats intel·ligents?
Aquesta és, potser, la pregunta del milió. Ja tenim a les mans la via, la tecnologia; I ara què?
No és fàcil, el que tenim a l’abast de les nostres mans és una cosa massa gran, podem definir-lo com un gran monstre, desconegut i probablement incontrolable que hem d’aprendre a domar. Un gran monstre capaç de fer de les nostres ciutats llocs més nets, eficients i segurs, però perquè es converteixen en ciutats intel·ligents, cal que els governs siguin intel·ligents i demostrin estar capacitats per gestionar aquesta revolució. A més, és molt més fàcil construir una ciutat de zero que remodelar una ja existent. En aquest segon cas caldrà anar incorporant, a poc a poc, elements intel·ligents, element “smart”, és la única forma de fer-ho. Realitzant proves pilot, veient com funciona i així anar progressant.
La implicació dels governs és imprescindible i decisiva si volem ciutats intel·ligents, ja que estem davant de decisions que alteren els planejaments urbans, fluxos de circulació, normatives locals, etc. En aquest sentit, les inversions en infraestructures caldrà realitzar-les amb criteris de retorn d’inversió, és a dir, retorn econòmic i mediambiental i no per altres criteris que sovint veiem. Cal dir que aquesta revolució digital “smart” és una via molt important de creixement econòmic si s’utilitza adequadament, és una oportunitat que no podem desaprofitar. Ens permet generar molt llocs de treball d’alt nivell.
Del que sí pots estar segur és que el ritme al que avança la tecnologia i la societat no permetrà prendre-s’ho amb molta calma … Aquest futur està molt a prop del present.