Fa uns mesos us parlava en un article de que El futur passa per les ciutats intel·ligents .
Doncs bé, les diferents tecnologies implementades en les Smart Cities, tenen la seva translació natural en els ports, parlem llavors de Smart Ports.
Les noves tecnologies poc a poc van desenvolupant-se i obrint un ventall de funcionalitats vinculades a la sostenibilitat, a posar en marxa una logística més eficient, a implementar un trànsit sostenible i sincronitzat, a potenciar la productivitat, etc.
Totes aquestes noves funcionalitats ofertes per les noves tecnologies aniran convertint els ports en petites ciutats intel·ligents.
Avui dia, els ports marítims són un dels actius logístics estratègics més importants a nivell global. Es tracta d’un element essencial si volem un país industrial, sense els ports no podríem augmentar les exportacions. Segons dades de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) més del 80% de les mercaderies al món es mouen per via marítima. Estem parlant de física bàsica, el cost per tona moguda és inferior a qualsevol altra mode de transport.
Els avenços empenyen cap a un canvi, l’evolució dels mercats és constant. Els serveis i la competència fan que la transformació digital esdevingui imprescindible en aquest tipus d’espais. És precisament per aquest motiu, en aquesta conjuntura en constant canvi, d’on sorgeix el concepte Smart Ports.
Que implica el concepte Smart Ports
Aquest concepte proposa l’ús de la tecnologia per transformar els diferents serveis públics dels ports marítims en serveis interactius amb l’objectiu de satisfer les necessitats dels usuaris amb major eficiència i aportant valor.
La clau està en la combinació d’eficiència i optimització dels recursos aprofundint en un clar i ferm compromís mediambiental.
Tecnologies que ja s’estan implementant en els ports
D’un temps ençà en molts ports s’ha començat a implementar noves tecnologies que pretenen acostar als enclavaments portuaris al concepte Smart Ports.
Algunes de les més habituals són:
Càmeres a les entrades i sortides dels ports
Permeten tenir un registre de totes les matrícules dels vehicles que circulen pel mateix, monitoritzar les cues dels vehicles per així prendre mesures que permetin una millor planificació del trànsit intern, etc.
Gestió i monitorització energètica en temps real de ports i ports esportius usant xarxes de sensors sense fils
Algunes empreses treballen ja en aquesta línia. Un bon exemple d’això és E5 Technology, un ambiciós projecte amb un marcat caràcter innovador que dóna suport íntegre als conceptes eficiència i estalvi energètic de manera global i individual. La principal innovació consisteix a integrar en una única plataforma la gestió de:
- Una xarxa de sensors sense fil (WSN).
- Un software de gestió basat en Cloud Computing.
- Modelatge energètic i de consum d’aigua de ports.
I la incorporació d’una aplicació d’auditories Energètiques Dinàmiques.
D’aquesta manera permet:
- Estalviar entre el 20% i el 40% en la facturació energètica i d’aigua.
- Control i monitorització en temps real de les instal·lacions amb sistemes d’alertes i notificacions.
- Millorar el medi ambient (ajuda a disminuir el consum d’aigua i de CO2 i altres gasos nocius emesos a l’atmosfera).
- Estalviar en costos d’operació i manteniment de les instal·lacions, a més de tenir un major coneixement de les mateixes.
- Actua sobre dispositius elèctrics automatitzant-los per tal d’obtenir una major eficiència en funció de les dades de consum recollides. Pot actuar sobre l’enllumenat del port, obrir o tancar finestres en funció de les necessitats dels espais, encendre o apagar calderes en funció de les necessitats de cada cas i moment, obrir, tancar o regular cabals de fluids (aigua, combustible, etc. .). En definitiva, permet encendre, apagar o regular de manera automàtica aparells elèctrics en funció dels valors recollits pels sensors.
- I, per descomptat, millorar la imatge corporativa.
Programes informàtics per a la gestió i control de zones portuàries
Que permeten controlar i gestionar d’una forma molt més eficient aquestes instal·lacions.
Noves tecnologies per a la previsió de temporals
Més enllà de les webs i apps més habituals que ens donen la previsió marítima del temps. La previsió cada cop serà més eficient utilitzant models matemàtics, big data i l’enorme capacitat de càlcul que tenen els nous sistemes de computació. En breu serem capaços de predir d’una manera més eficient i gestionar el trànsit marítim tenint en compte aquest paràmetre. Veurem l’aplicació de tecnologia per predir temporals
Punts a favor dels Smart ports
La necessitat d’implantació de noves tecnologies en els ports sembla molt clara. Però, quins són els beneficis que ofereixen aquests canvis?
Major rendibilitat
Aquestes tecnologies tenen com una de les seves principals funcions millorar la gestió del port i aconseguir una major eficiència en l’ús de les instal·lacions. Tot això, sense cap dubte, provocarà un impacte sobre el preu final dels productes i serveis.
Transformació digital
Veurem amb la implantació de noves tecnologies una clara optimització de càrregues, descàrregues i emmagatzematge de les mercaderies.
Minimitzar riscos
Parlàvem abans de noves tecnologies que permeten tenir una previsió de la climatologia, o de sensors que ofereixen un monitoratge i major control dels nivells de contaminació al port. Tota aquesta informació permet prendre decisions amb un marge molt més gran, minimitzant els riscos, predient les situacions de perill i actuant en conseqüència. Més proactivitat i menys reactivitat.
El Port de Barcelona aposta per la innovació
El Port de Barcelona ha estat pioner en la implantació de solucions tecnològiques en diversos àmbits amb l’objectiu de generar serveis de qualitat més eficients i interactius; a més d’aconseguir un port més sostenible.
Algunes de les accions realitzades i altres en procés són:
- La connexió dels vaixells amarrats en els ports a la xarxa elèctrica perquè puguin aturar els motors i deixar d’emetre CO2 a l’atmosfera.
- La instal·lació de complexos solars de generació elèctrica en els sostres dels magatzems i aparcaments de la ZAL (Zona d’Activitats Logístiques).
- Desplegament de fibra òptica per garantir els serveis adequats de telecomunicacions, suportar IoT i els estàndards de la indústria 4.0. Cal tindre en compte també el desplegament a futur de les xarxes 5G i la de la Wi-FI indoor i outdoor.
- Port dashboard, sistemes de monitorització dels paràmetres crítics de l’activitat portuària.
- Desplegament de sensors IoT tant a costat terra, mar o sensors mòbils aeris (drons). Aquest és un dels reptes si és vol un smart port, cal tindre sensors de tot tipus i en tots llocs que permetin captar els paràmetres que necessitem per actuar en temps real davant de problemes o incidències; alhora que facin possible emmagatzemar informació per posar en marxa eines de big data i Machine learning per tal de planificar a futur i anticipar-se als esdeveniments.
- El Port té en marxa el Port Challenge Barcelona, que és un programa d’acceleració d’empreses impulsat pel Port de Barcelona. Amb aquest programa el Port busca idees innovadores que, usant les noves tecnologies, tinguin un impacte en el seu ecosistema empresarial.
- A més, en el seu afany per continuar el seu camí cap al concepte Smart Port, el Port de Barcelona està treballant en un acord amb el fabricant de vehicles SEAT per realitzar proves amb dos prototips de cotxe, un elèctric i un altre d’híbrid. Aquests vehicles prototip que es carregaran a través de la connexió a la xarxa elèctrica, enviaran a SEAT, mitjançant telemetria, informació del vehicle (la seva posició, la velocitat i l’estat de càrrega de la bateria en temps real). Per la seva banda, el Port a través d’aquest acord podrà avaluar la possibilitat d’incloure aquest tipus de vehicles en el seu parc mòbil.
Un futur molt present
No parlem de conceptes futuristes, molt al contrari; són moltes les iniciatives i projectes tecnològics que giren al voltant d’aquest concepte que s’estan implementant ja en molts ports. D’aquí que parli d’un futur molt present.
És més, m’atreveixo a vaticinar que seran els Smart ports, els que s’adaptin al canvi, els únics que puguin sobreviure en un món cada vegada més global, ja que seran els únics capaços de ser cada cop més eficients i adaptar-se a la més que necessària aposta per la sostenibilitat, i alhora mantenir uns costos competitius.
Com he dit altres vegades, únicament sobreviuran les empreses, entitats o infraestructures que siguin capaces de donar resposta mitjançant la innovació al doble repte que tenim; ser cada cop més eficients en les nostres operacions i serveis, i fer-ho també des de una component de sostenibilitat mediambiental.
Ras i curt, millora de l’eficiència operativa i sostenibilitat mediambiental.